Programma
Dag 1 - FM-strategie – 16 april 2020
Locatie: Nyenrode Universiteit, Breukelen, 13.00 - 19.00
Keynote: Strategie van de facilitaire organisatie
Spreker: prof. Bob de Wit
Iedere succesvolle organisatie heeft heldere doelen en een strategie om deze doelen te realiseren. Dit geldt ook voor facilitaire organisaties. Het ontwikkelen van een duurzame FM-strategie, afgestemd op de situatie van uw organisatie, vergt een stapsgewijze aanpak. In de Masterclass leert u het belang van het gezamenlijk met uw team ontwikkelen van een FM-strategie, want bij strategieontwikkeling gaat het juist niet alleen om het resultaat maar, vooral om de weg naar dit resultaat.
In dit onderdeel van de Masterclass wordt achtereenvolgens ingegaan op verschillende visies op strategieontwikkeling, het verschil tussen het strategieproces en het strategieresultaat en de strategie-aanpak. U leert hoe u in vier stappen een strategie ontwikkelt voor uw organisatie en wat de aandachtspunten zijn bij de strategie-implementatie. Dit onderdeel vormt de kapstok van uw strategisch plan.
Praktijkcase: Royal Flora Holland
Spreker: Frans Slingerland, general manager real estate en facility management bij Royal FloraHolland.
Dag 2 – Beleving en gastvrijheid – 14 mei 2020
Locatie: Eneco, Rotterdam, 13.00 - 19.00 uur
Keynote: Beleving en gastvrijheid
Spreker: Sander Jansen, gedoe-manager & belevingsverbeteraar in teams en organisaties
Wat kan hospitality voor een organisatie betekenen? Op welke manier kan je tot een gastvrije omgeving komen? Hoe kan je mensen op hun werkplek dusdanig laten "accelereren" dat zij iedere dag het beste uit zichzelf halen? Deze vragen staan centraal in deze sessie. Op basis van de guest journey en het belevingsmodel gaat u samen met Sander actief aan de slag met het vertalen van hospitality naar de werkomgeving.
Praktijkcase: Eneco
Spreker: Desiree Dongelmans, manager Facilities bij Eneco
In deze praktijkcase neemt Desiree u mee in de wereld van beleving en gastvrijheid. Is beleving en gastvrijheid een kostenpost en hype of is het een toegevoegde waarde die een daadwerkelijke bijdrage levert aan de missie en strategie van de organisatie?
Dag 3 – Samenwerking in de supply chain – 18 juni 2020
Locatie: Nyenrode Universiteit, Breukelen, 13.00 - 19.00 uur
Keynote: Supply chain management
Spreker: – dr. ing. Marcel Noordhuis
Facility Management bevindt zich in toenemende mate in diverse interne en externe ketens. Hierdoor wordt samenwerking met facilitaire dienstverleners en andere ondersteunende afdelingen steeds belangrijker. Een nieuw paradigma ontstaat om de maximale klantwaarde uit die ketens te onttrekken tegen minimale kosten. Dit onderdeel van de Masterclass gaat in op de onderliggende principes en uitgangspunten van Ketensamenwerking. Hoe kan Facility Management de keten slim gebruiken om strategische waarde te creëren? En kan of moet Facility Management wel ketenregisseur zijn?
Praktijkcase: Facilicom
Spreker: Rogier Verbeek, directeur Facilicom Facility Solutions
In deze case neemt Rogier u mee in de ontwikkelingen, mogelijkheden en uitdagingen op het gebied van integratie van operationele facilitaire processen en het management daarvan. Daarbij gaat hij in op diverse Integrated Facility Management bedrijfsvoeringen en laat hij zien hoe de keten werkt, dit alles in het perspectief van waardecreatie.
Dag 4 – Facilitaire regie – 24 september 2020
Locatie: Alliander, Duiven, 13.00 - 19.00 uur
Keynote: Regie-organisatie, besturing van de facilitaire organisatie
Sprekers: - Feike Bergsma, Saxion Hogeschool en Doranne Gerritse, consultant sourcing, regie & performance bij Hospitality Group
Diverse facilitaire organisaties kiezen voor de ontwikkeling naar een regieorganisatie. Met deze keuze voor regie als organisatievorm ontstaat er meer aandacht voor de vraagsturing op tactisch en strategisch niveau. Bovendien krijgen facilitaire aanbieders meer ruimte om de eigen deskundigheid in te zetten en meerwaarde aan te tonen.
De overgang naar regie betreft echter een complex verandertraject, waarbij de facilitaire organisatie een fundamenteel andere rol en positie moet innemen binnen de moederorganisatie. Op weg naar een succesvolle regieorganisatie is een zorgvuldige aanpak noodzakelijk richting alle stakeholders op de verschillende niveaus binnen en buiten de organisatie.
In deze keynote komen de belangrijkste aandachtspunten aan bod voor de vorming en het functioneren van een regieorganisatie. Daarbij krijgt u verschillende instrumenten aangereikt om daadwerkelijk zelf ook succesvol de rol van regisseur in te nemen en te behouden.
Praktijkcase: Alliander
Spreker: Ernst-Willem van Drumpt
Na vijf jaar binnen verschillende managementrollen actief geweest te zijn binnen Alliander Facilities, is Ernst-Willem vanaf 1 januari 2018 verantwoordelijk voor Business Alignment binnen de facilitaire organisatie van Alliander. Hij deelt zijn ervaringen graag, maar in de wetenschap dat een regiemodel voor elke organisatie anders is.
Dag 5 – Strategic sourcing – 8 oktober 2020
Locatie: Unilever, Rotterdam, 13.00 - 19.00 uur
Keynote: Strategic sourcing
Spreker: – drs. George Maas
Facility management wordt in toenemende mate afhankelijk van externe dienstverleners, we besteden immers meer en meer uit aan externe dienstverleners. Maar hoe bepaal je nu wat er uitbesteed moet worden en wat niet en hoe ontwikkel je een sourcingsstrategie? Dat zijn vragen die centraal staan in dit deel van de Masterclass. George Maas gaat ook in op begrippen als contract- en leveranciersmanagement, hoge of lage knip, integrated facility management en hoe de positie in de Kraljic Matrix bepaalt welke inkoopstrategie gevolgd moet worden.
Management game
U wordt uitgedaagd tijdens deze management game waarin alle onderdelen van de masterclass terugkomen.
Praktijkcase Unilever
Spreker: Esther Borsboom, Workplace Service Delivery Manager Benelux bij Unilever
In de praktijkcase neemt Esther u mee in de transitie naar Integraal facility management van Unilever in Nederland. Deze transitie in Nederland vormt een onderdeel van de totale transitie in Europa waar er gekozen is voor één strategische partner. Tijdens de praktijkcase deelt zij de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de verschillende stadia van deze transitie . Hierbij wordt o.a. stilgestaan bij de kansen die integraal facility management biedt in de praktijk.
Afsluiting
We sluiten de dag af met een uitdagende management case over de organisatie van FM bij een internationale organisatie met aandacht voor lokale verschillen.
Dag 6 – Vastgoedmanagement en duurzaamheid – 5 november 2020
Locatie: Nyenrode Universiteit, Breukelen, 13.00 - 19.00 uur
Keynote: Vastgoedmanagement en Huisvestingsmanagement
Spreker: – Wim Pullen, directeur Center for People and Buildings
Vastgoedmanagement gaat traditioneel over beheer, technisch onderhoud en financieel rendement van het gebouw. Niet echt spannend! Facilitair Management gaat over services en middelen en zit dicht op de huid van de gebruikers. Vanouds hebben deze managementpraktijken niet zoveel met elkaar. In dit college gaan we in op de functies van het vastgoedmanagement, de noodzaak om verder vooruit te kijken om onzekerheden en risico’s te benoemen en aan te pakken. Welke praktische kansen liggen er om waarde-creatie voor de onderneming zichtbaar te maken. Dat biedt een andere invalshoek dan louter de techniek of het geld.
Vanuit de bedrijfsvoering en klantbeleving is de scheiding tussen Vastgoed en facilities niet echt logisch. In de beroepspraktijk lopen we er nog steeds tegen aan. Hoe kan dat beter? De belangen van de partijen die betrokken zijn bij strategie en uitvoering - de mensen “hier en nu” - maar ook de mensen “daar en later” worden verbonden door de verwachte veranderingen in het werk. Producten, markten, werkwijzen, ICT, werkplekken: alles beweegt en iedereen is op zoek naar nieuwe praktisch bruikbare inzichten of wetmatigheden.
Tijdens deze keynote behandelen we de uitdagingen rond de toekomst van werk en kijken we of, en zo ja - hoe de samenwerking tussen stenenstapelaars (Vastgoedmanagement), dozenschuivers (FM), regelneven (HRM), computernerds (ICT) een impuls kan krijgen. Hierin staat centraal: hoe kom je van ‘business resources integration’ naar ‘resources innovation’?
Praktijkcase: PwC
Spreker: Jeroen Heunen, corporate real estate professional
In deze praktijkcase neemt Jeroen u mee op de onderwerpen huisvestingsmanagement en huisvestingsstrategie. Op welke wijze en in welke mate kan de huisvesting van een organisatie actief bijdragen aan het behalen van de strategische doelstellingen van een onderneming?
Facto Masterclass FM in strategisch perspectief 2020
Ellen van der Hoorninschrijven@vakmedianet.nl
Ellen van der Hoorninschrijven@vakmedianet.nl
2020-04-16
2020-11-05
Facto Masterclass FM in strategisch perspectief 2020Facto Masterclass FM in strategisch perspectief 20200.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend